background

Heb je te kampen met een wonde door een ingreep, accident of aandoening?

Wondzorg is het behandelen van alle soorten wonden ten gevolge van een ingreep, een accident of een aandoening. Deze handelingen kunnen zeer simpel zijn, zoals de verwijdering van draadjes bij een klein sneetje, tot zeer complex, zoals de zorg voor een wonde na operatie.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende wonden en behandelingen die verpleging vereisen. Er wordt telkens vermeld hoe de thuisverpleegkundige van Solidariteit voor het Gezin je van dienst kan zijn.

Wens je thuisverpleging aan te vragen? Klik dan hier!Eenvoudige wondverzorging

Na een (kleine) ingreep komt de thuisverpleegkundige graag langs om de haakjes en/of draadjes te verwijderen. De verpleegkundige verzorgt ook andere eenvoudige wonden op voorschrift van de arts. In overleg met de arts wordt de wonde geëvalueerd en de behandeling indien nodig aangepast.  

Wonde na operatie

Na een chirurgische ingreep kan je vaak snel naar huis, maar wat met de wonde die de ingreep heeft veroorzaakt? In overleg met de arts zal de thuisverpleegkundige een aangepaste verzorging bepalen. In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig. Solidariteit voor het Gezin biedt in alle situaties referentieverpleegkundigen aan.

Onze verpleegkundigen nemen de wondverzorging en de daarmee gepaard gaande verbandwissel op zich. Ook het aanbrengen van (geneeskrachtige)zalf, het verwijderen van nietjes en hechtingen na een (kleine) ingreep of het vervangen en/of verwijderen van een redon vormt geen probleem. Ook voor complexere wondzorgen zoals het verzorgen van een externe fixatie van een breuk of het verzorgen van een wonde na amputatie kan je toevertrouwen aan onze verpleegkundigen.

background

Stoma

Stoma

Een stoma is een opening in het lichaam die aangebracht werd om lichaamsstoffen te verwijderen uit het lichaam. Dit gebeurt wanneer de oorspronkelijke organen niet meer in staat zijn om deze functie op te nemen. Aan de buitenkant van het lichaam wordt een opvangzakje voorzien. Dit kan zijn voor stoelgang, urine, gal of ademhaling. Voor blaas en nieren worden een urostoma en nefrostoma gebruikt. Een urostoma is een stoma waarbij de chirurg de blaas verwijdert en met behulp van een darmsegment uit de dunne darm een stoma aanlegt. De urine wordt dan opgevangen in een opvangzakje. Een nefrostoma is een stoma van de nier. Via een katheter in het nierbekken wordt de urine afgevoerd naar een uitwendig urinezakje.

Een verpleegkundige zal de wondzorg bij een stoma dat nog niet volledig genezen is op zich nemen. Wanneer de stoma volledig geheeld is, kan zij volgende taken opnemen:

  • reinigen van de stoma
  • wisselen van het opvangzakje met de daarbij horende plaat
  • advies en ondersteuning bij de zelfzorg van de stoma


Doorligwonden

Een doorligwonde, of ook decubitus genoemd, is het afsterven van weefsel door schuif-, wrijf- of drukkracht of de combinatie ervan op het weefsel. Daarnaast zorgt een verminderde mobiliteit, slechte doorbloeding, hoog gewicht, medicatiegebruik en een minder goede voedingstoestand ook voor het ontstaan van dergelijke wonden.

De thuisverpleegkundige geeft jou het nodige advies om doorligwonden te voorkomen via bijvoorbeeld gezonde voeding en aangepaste hulpmiddelen. Verder staat de thuisverpleegkundige ook in voor de verzorging van de wonde. Samen met de arts wordt de meest geschikte methode voor jou geselecteerd.

In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig in het wondhelingproces. Solidariteit voor het Gezin biedt in die situaties referentieverpleegkundigen aan.

Brandwonden

Een brandwonde kan ontstaan nadat de huid in contact kwam met een hete vloeistof, vuur of bepaalde chemicaliën. Een juiste verzorging van brandwonden is essentieel voor een goede wondheling.

Samen met jouw specialist-geneesheer en/of huisarts zal jouw thuisverpleegkundige de aangepaste verzorging uitvoeren met het juiste materiaal. Verder geeft de verpleegkundige jou de nodige tips en adviezen, ook inzake pijnbestrijding. In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig in het wondhelingproces. Solidariteit voor het Gezin biedt in die situaties referentieverpleegkundigen aan.

Oncologische wonden

Na de behandeling van een tumor via chirurgie, radiotherapie en/of chemo, kan er een oncologische wonde ontstaan. De genezing van een oncologische wonde is uniek en verschillend van andere wonden.

Jouw verpleegkundige zal in samenspraak met de oncoloog en/of huisarts de gepaste verzorging selecteren. In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig in het wondhelingproces. Solidariteit voor het Gezin biedt in die situaties referentieverpleegkundigen aan. Daarnaast neemt de verpleegkundige ook de tijd om te luisteren naar jouw verhaal en jou (en je familie en mantelzorger) te ondersteunen en begeleiden tijdens je ziekte.

Diabetische voetwonde

Personen met diabetes hebben een verminderde doorbloeding in de voeten en hierdoor een verhoogde kans op aandoeningen. Er is een groter risico op infecties en scheefgroei en -stand van de voet. Er wordt minder pijn gevoeld en kleine wondjes vallen minder snel op. De wondgenezing verloopt moeilijker door de verminderde bloedtoevoer.

De verpleegkundige heeft aandacht voor preventie van de voetzorg en zal de nodige observaties doen tijdens de dagelijkse verzorging. Indien nodig zal jouw verpleegkundige ook instaan voor de wondzorg. In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig. Solidariteit voor het Gezin biedt in die situaties referentieverpleegkundigen aan.

Heb je andere diabetesverzorging of -begeleiding nodig? Vind hier meer info over ons aanbod!

Veneuze ulcera

Door een slechte bloeddoorstroming, kan er een vochtophoping in de benen ontstaan. Die vochtophoping kan zorgen voor wonden (veneuze ulcera) en een moeilijke heling ervan.

Jouw thuisverpleegkundige helpt je met de wondzorg, verbandwissel, dagelijkse verzorging en geeft je advies en ondersteuning. In bepaalde gevallen is er gespecialiseerde zorg nodig in het wondhelingsproces. Solidariteit voor het Gezin biedt in die situaties referentieverpleegkundigen aan.

Heb je verpleging nodig voor iets wat je hier niet terugvindt?

Maak je geen zorgen! Neem zeker contact op met Solidariteit voor het Gezin en dan zoekt onze hoofdverpleegkundige samen met jou hoe wij je het beste van dienst kunnen zijn. 

Contacteer Johan en zijn team.

Ze staan helemaal voor je klaar

Bel ons

078 05 51 00

Dien meteen je aanvraag in

Aanvraag indienen

Dringend zorg nodig?

Wij zijn 24/7 bereikbaar op 078 05 51 00
background

Thuisverpleging waarop je kunt vertrouwen!

Verpleging nodig? Het liefste in je vertrouwde omgeving? Onze bekwame thuisverpleegkundigen staan voor je klaar. Ze zijn goed opgeleid en gedreven en zorgen ervoor dat jij thuis kan blijven. De thuisverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin zijn ingesteld op het waarborgen van jouw zelfstandigheid en respecteren je persoonlijke levenssfeer. Door continue opleiding bieden de verpleegkundigen jou de beste zorg en hebben zij oog voor bijkomende thuiszorgnoden.

Je gezondheid in deskundige handen, ongeacht bij welke mutualiteit je bent aangesloten!

 

Thuisverpleging aanvragen

1 Dit is een verplicht veld

Contacteer ons