Referentieverpleging in diabetes

De diabetesverpleegkundige instrueert en begeleidt personen met diabetes en hun mantelzorger(s). Het ontstaan van deze chronische ziekte en de symptomen ervan, het belang van gezonde voeding en lichaamsbeweging, complicaties op korte en lange termijn, het gebruik van de insuline en de inspuittechniek, het uitvoeren van een goede voethygiëne … zijn maar enkele van de onderwerpen die de diabetesverpleegkundige bespreekt met de diabetespatiënt die in aanmerking komt voor educatie. De diabetesverpleegkundige schenkt bovendien veel aandacht aan de kennis en de motivatie van de patiënt met het oog op gedragsverandering. Een voltallig diabetesteam, waaronder de huisarts, staat klaar om de voor de patiënt vooropgestelde doelstellingen nauwgezet op te volgen en eventueel bij te sturen.

Diabetes on the run

Diabetes on the Run begeleidt op afstand 50 diabetespatiënten type 2 van Solidariteit voor het Gezin en 50 patiënten van Thuiszorg Bond Moyson / De Voorzorg. De patiënten meten op regelmatige basis hun glucosewaarden, gewicht, bloeddruk en beweging via een “connected device” en sturen die digitaal door naar de Healthlook-app op hun smartphone of tablet. Op basis van deze metingen ontvangen de patiënten gestandaardiseerd advies van de app (wetenschappelijk gevalideerd).

Daarnaast analyseren de diabeteseducatoren (verpleegkundigen) de resultaten vanop afstand en geven feedback aan de patiënt via de app of videochat. Via de begeleiding op afstand kan de zorg efficiënter georganiseerd worden voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Bovendien kan door de regelmatige monitoring snel gereageerd worden op afwijkende waarden.


Partners: Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners: Solidariteit voor het Gezin, Thuiszorg Bond Moyson/De Voorzorg, AXA Assistance, Roche, Switch, Partena en MLOZ.

 

 

Contacteer ons