Weduwe komt met koor vrijwilligers zingen in SeniorcityWij willen graag een vrijwilligersgroep in de kijker zetten die maandelijks het beste van zichzelf geeft tijdens het Café Chantant. Hier volgt de getuigenis van Karine Saverys die de motor is achter dit vrijwilligersproject. (-Red.)

Op 22 september 2014 is mijn echtgenoot gestorven aan een beroerte. Hij was 79. Als zoiets gebeurt, heb je niet veel tijd om erbij stil te staan. Er is veel te regelen. Kort daarop volgt de begrafenis. Je bent omringd door familie en vrienden. Het is pas later dat je beseft dat je geliefde voorgoed weg is. Ik was toen 70. Als ik heimwee of verdriet had, had ik zin om naar mooie liedjes te luisteren, liedjes uit onze jonge tijd. Ik heb 2 Cd’s gekocht, “De mooiste Vlaamse liedjes” en “Les plus belles chansons Françaises” en ben beginnen meezingen thuis of in de auto. Dat troostte mij en gaf mij een goed gevoel. Zo is de gedachte gegroeid om dat goed gevoel te delen met leeftijdsgenoten, en ben ik in een paar residenties gaan vragen of we met een paar mensen mochten komen zingen.

De eerste vraag was overal dezelfde: “Hoeveel moet dat kosten?” Toen ze hoorden dat het gratis was, waren de animatoren er onmiddellijk voor te vinden. Ik heb geen moeite gehad om enkele goede vrienden mee te krijgen. Ondertussen is het het derde jaar dat wij in 6 woonzorgcentra zingen in het Gentse, en kunnen wij getuigen dat de bewoners niet overal even goed verzorgd worden. Alles hangt af van de instelling van het verplegend personeel.

In sommige tehuizen zit het personeel de krant te lezen of kijken ze naar hun smartphone terwijl de bewoners stil voor zich uitstaren. Daar is het moeilijk om de bewoners te doen zingen, en zegt het verplegend personeel dat de bewoners lastig zijn na onze zangbeurt. Op andere plaatsen is er een warme band tussen de verzorgers en de bewoners. Er heerst een sfeer van vriendschap, steun en begrip. Daar zingen de bewoners met volle borst met ons mee en dansen de verzorgers met wie nog kan.

In Seniorcity is de ploeg verplegers en animatoren positief, vriendelijk en gemotiveerd. De sfeer is zeer aangenaam en wij voelen ons dankbaar om de mensen een uur te mogen gelukkig maken. Misschien denken sommige mensen dat wij dat uit liefdadigheid doen. Wij zingen niet uit liefdadigheid, maar uit solidariteit. Wij hebben het geluk om nog zelfstandig te zijn, wij hebben tijd en wij delen graag ons geluk met anderen.

Onze zangbeurten zijn mooie momenten in ons leven, momenten van vriendschap, genegenheid, ontroering, vreugde of heimwee, maar vooral momenten van solidariteit met onze medemensen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat zingen goed is voor het geheugen, voor de longen en voor de hersenen. Zingen bevordert de sociale contacten en geeft een gevoel van samenhorigheid.

Wij kunnen niet zo goed zingen en wij zijn geen wetenschappers. Maar wij weten uit ervaring dat zingen goed is voor het hart.

 

Andere artikels van deze auteur

Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof!

Een nieuwe mama zijn is sowieso niet gemakkelijk, maar na je zwangerschapsverlof moet je terug aan het werk! Een verademing of een vloek? Anne-Sophie Scholts, communicatieverantwoordelijke bij Solidariteit voor het Gezin, weet er alles van!

Lees het artikel

Mantelzorger aan het woord

Op 23 juni is het dag van de mantelzorger. Wat zij doen voor hun dierbaar familielid is vaak onbetaalbaar. De familie van Julia vertelt graag hoe zij samen met Solidariteit voor het Gezin zorg dragen voor hun mémé.

Lees het artikel

40 jaar Solidariteit voor het Gezin

Het jubileumfeest naar aanleiding van 40 jaar Solidariteit voor het Gezin zindert nog na. 340 enthousiastelingen, verdeeld over 16 koren, stonden op 28 april in de spotlights. Een kleine foto-impressie.

Lees het artikel
Contacteer ons