Je eigen wasmiddel maken? Da’s vriendelijk voor je portefeuille én het milieu!

Er zijn heel wat redenen om jouw eigen wasmiddel te maken. Denk maar aan de kosten die je bespaart, bijvoorbeeld. Of aan het milieu, dat het hierdoor veel minder zwaar te verduren krijgt! Of aan al het plastic dat je nu minder verbruikt. Of misschien aan het vermijden van bepaalde ingrediënten waar je allergisch aan bent?

Je leest het al: jouw eigen wasmiddel maken, da’s gewoon een goed idee op alle gebied. Overtuigd? Goed. Dan helpen we je graag op weg! 

 

 

 

 

 

Kies je wel diervriendelijke zeep?

 

Je hebt tenslotte gekozen om zelf je wasmiddel te maken - en om chemische middelen te vermijden. Goed idee: die natuurlijke ingrediënten doen tenslotte wonderen voor je kleding, je huid én het milieu. Maareuh… om écht vollédig die ecologisch verantwoorde toer op te gaan, kies je liefst ook zeep uit waar geen dierlijke vetten in verwerkt zitten - en die niet op dieren getest is. Maar maak je geen zorgen: dat hoef je zelf niet te gaan uitvogelen, dat hebben wij al voor jou gedaan! Dit zijn de twee meest gekozen zeepjes om zelf wasmiddel mee te maken op diervriendelijke wijze.

 1. Aleppozeep

Deze zeep, afkomstig uit Syrië, is gemaakt van olijfolie en laurierbes. Volledig plantaardig, dus! Deze heerlijk topper bevat bovendien geen parabenen én is niet getest op dieren. En het beste van al? Je kan dit zeepje gewoon bestellen op bol.com

 2. Marseillezeep 

En dan is er natuurlijk nog die heerlijke Marseillezeep waar we allemaal zo gek op zijn! Ook deze zeep is volledig plantaardig, want hij wordt gemaakt met olijfolie, zout en soda. Bovendien bevat ook deze zeep geen parabenen én is het geheel dierproefvrij. Bestel ‘m vandaag nog! 

 

Probeer dit recept eens uit! 

 

Dit heb je nodig:

  • 80 gram geraspte zeep
  • 40 gram soda (dit maakt je was witter)
  • 5 liter water
  • 60 druppels etherische olie naar keuze

 

Kook één liter water en voeg er vervolgens de zeep aan toe. Blijf het geheel omroeren tot de zeep volledig opgelost is. Kook het overige water en voeg aan het mengsel toe. Voeg vervolgens de soda toe als je wasmiddel voor witte was wil maken (zo niet, dan mag je de soda skippen). Laat het mengsel een nacht afkoelen en voeg de volgende dag de druppeltjes etherische olie toe.

 

Onze tips: 

  • Citroen verbleekt, dus is perfect voor witte was.
  • Eucalyptus is perfect om lakens en dekentjes mee te wassen: dit helpt tegen huisstofmijt
  • YlangYlang is dan weer ideaal voor een wasmiddel met een heerlijk langdurig geurtje.

 

Kijk je de volgende dag naar je huisgemaakte wasmiddel? Dan zal je merken dat dit een dikke massa geworden is. Helemaal normaal! Ga er nog één keer doorheen: dit kan je doen met een gewone houten lepel, maar idealiter doe je dit met je staafmixer: dan krijg je een knap, egaal en vloeibaar resultaat. Giet over in (idealiter glazen) flessen en sluit af. Tadaa! Klaar om te wassen op een ecologische en budgetvriendelijke manier! 

 

Kan je nog wel wat extra (poets)hulp gebruiken? Contacteer ons!

 

Wij staan je tenslotte met veel liefde én goesting bij om jouw thuisje weer te laten schitteren en sprankelen. Tot snel?

 

Poetshulp nodig?

Andere artikels van deze auteur

Herinneringen

Werken in de zorg betekent vriendschappen opbouwen met je klanten. Maar bij ouderenzorg komt dan vaak het moment waarop je afscheid moet nemen en zoiets valt zwaar. Het enige wat dan overblijft zijn herinneringen: soms een toeverlaat, soms een kwelling.

Lees het artikel

De lange weg naar… huishoudhulp!

Rusteloos? Niet tevreden met je carrière? Carine Denoo kan daar van meespreken! Van opleiding verzorgende en achtereenvolgens textielverkoper, ambulancier en nu poetshulp bij Solidariteit voor het Gezin. Van een boeiend leven gesproken...

Lees het artikel

“jij bent aan het liegen!” Weer een drukke ochtend met kibbelde kindjes...

Het werk van een huishoudhulp is nooit gedaan! Een gezin dat rekent op je om alles in goede banen te leiden, is een zware verantwoordelijkheid. Maar mensen als Carine Denoo, al 10 jaar in dienst bij Solidariteit voor het Gezin, doen dat met een lach om de mond. Want wie werkt met plezier, werkt geen dag in het leven!

Deze week schrijft ze over de kuren van haar jongste klantjes!

Lees het artikel
Contacteer ons