Het leven zoals het is: de vroedvrouwAls vroedvrouw helpen we toekomstige ouders voor en na de geboorte van hun kindje(s). Als je denkt aan een vroedvrouw, denk je automatisch aan een bevalling. En laat het nu net dit zijn wat wij niet doen bij het uitoefenen van onze job. Mis ik dit niet? Wel…

Een tweetal jaar geleden begeleidde ik een gezin bij de geboorte van hun eerste zoon. Het klikte meteen tussen de mama en mezelf. Het zoontje Felix was een echt schatje! Ik keek zelf telkens weer uit naar de huisbezoeken en plande stiekem dit bezoek als laatste van de dag in…  konden we nog even napraten. De gesprekken begonnen steevast over baby’s, borstvoeding, huilbuitjes en krampen, maar eindigden vaak in filosofische vraagstukken over mens en maatschappij. Helaas komt aan elke postnatale begeleiding een einde en ik sloeg met een beetje weemoed de deur achter me dicht. Felix en z’n mama zalig deinend achterlatend op hun roze wolk. Ruim een jaar later kreeg ik onverwachts een mailtje van mama Line - Felix kreeg er een broertje of zusje bij - of ik opnieuw wou langskomen. Uiteraard! Ik begeleidde Line ditmaal ook tijdens de zwangerschap. De tijd vloog voorbij tot de geboorte van Georges. Bij mijn laatste postnataal bezoek vroeg Line me of ik Georges’ kraamboekje wilde invullen. Want zei ze: je was een echte meerwaarde in onze kraamtijd! Met veel plezier haalde ik mijn pen boven.

 

Dus als iemand mij nog eens vraagt of ik de bevallingen niet mis, dan antwoord ik volmondig: soms wel, maar het gevoel dat je krijgt als je een deur dichttrekt met het idee een mama echt geholpen te hebben, maakt dit gemis meer dan goed. Elk doopsuikertje in mijn kast, vertelt een verhaal waar ik met veel plezier deel van uitgemaakt heb!

Andere artikels van deze auteur

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel
Contacteer ons