Heeft je kind slaapproblemen? Dit zijn de oorzaken én oplossingen!

Om een oplossing te bieden voor slaapproblemen of moeilijk doorslapen van je kind, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want los van je onvoorwaardelijke liefde voor je kind is het toch soms vermoeiend om een mama of papa te zijn... zeker wanneer je niet begrijpt wat het probleem is.

Een goede nachtrust voor jou en je baby zijn dan ook essentieel! In deze blog leggen we oorzaken uit van slaapproblemen bij kinderen en geven we tips om hiermee om te gaan. Daar gaan we! 

 

 

 

 

Slapen, knuffelen en eten

Wat? In de eerste 5 maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme. De slaapcyclus van een pasgeboren duurt 50 tot 70 minuten en hun leven bestaat op dat moment enkel uit slapen, eten, knuffelen... om dan weer te gaan slapen.

Tips? Maak het overdag zo licht mogelijk en ‘s avonds en ‘s nachts goed donker. Zo komen baby’s al in een natuurlijk ritme terecht. Daarnaast heeft elk huiltje zo z’n eigen betekenis. Luister en probeer de behoeftes van je baby te begrijpen. 

 

Verlatingsangst

Wat? Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem wanneer je kind 8 maanden of ouder is. Je kleintje is ondertussen namelijk gehecht geraakt aan jou. Als je weggaat, kan je kind denken dat je voorgoed weggaat. Dat kan de reden zijn waarom je kind huilt als hij (alleen) wakker wordt of als je hem in zijn bedje legt.

Tips? Zing, praat of rommel nog wat in de kamer naast je kind. Zo merkt hij dat je nog in de buurt bent en help je hem over zijn angst heen. Hetzelfde principe geldt voor kiekeboespelletjes. Je kind leert dat een persoon er nog kan zijn, ook al zie je hem of haar niet meteen. 


Eigen wil

Wat? Je peuter ontwikkelt zijn eigen karakter en het is heel normaal dat hij in zijn groeijaren vaak ‘nee’ antwoordt op de meeste vragen. Frustrerend? Ja. Zorgwekkend? Zeker niet. Daar groeien ze uit (tot de puberteit begint).

Tip? Wees bij bedtijd kordaat en zeg: ‘Kom, we gaan slapen’ in plaats van ‘Ga je nu flink slapen?’. 

 

Levendige fantasie

Wat? Kinderen tussen 2 en 4 hebben vaak een rijke fantasie. Bewegende gordijnen of spoken onder het bed: voor je kind reden tot paniek, voor jou soms een teken van uitstelgedrag of aanstellerij.

Tips? Neem je kind niet onmiddellijk mee in je eigen bed of ga er niet bijliggen. Zo geef je het signaal dat het veiliger is met een ouder erbij. Praat daarentegen over de angsten en stel hem gerust. Vaak is de angst afkomstig van een situatie die overdag gebeurd is. 

 

Lichamelijke en emotionele klachten

Wat? Dat je kind slapeloos is, kan ook te wijten zijn aan te hoge of lage temperatuur, lichamelijke klachten (darmklachten, luieruitslag, tandjes,...) of emotionele gevoeligheden (reactie op spanningen zoals ruzie of nieuw broertje/zusje).

 

Tips? Controleer op tijd de temperatuur van je kind. Een kamertemperatuur tussen 18 en 20°C is perfect. Als de slapeloosheid lang blijft duren en bovenstaande oorzaken niet van toepassing zijn, is het nodig om extra maatregelen te nemen. Ga voor de zekerheid naar de dokter voor meer medisch advies.

 

Zo, met deze tips kom je hopelijk al wat verder. Toch hulp nodig met de zorg voor je gezin of je pasgeboren kind? Neem dan contact op met onze dienst opvoedingsondersteuning! We helpen je graag. Nood aan opvoedingsondersteuning?

Andere artikels van deze auteur

Terug naar school

Het nieuwe schooljaar trekt zich terug op gang.  School, werk, een andere dagstructuur en -ritme dienen zich aan! Onze opvoedingsconsulenten geven je graag enkele tips.

Lees het artikel

Slaap kindje, slaap. Heeft jouw kind een goed slaappatroon?

Waarom is nachtrust zo belangrijk, eigenlijk? Tijdens het slapen gebeurt er meer dan het oog kan zien. Ons lichaam komt terug op krachten en rust van een lange dag vol indrukken. Tijdens het slapen, verwerk je wat je hebt meegemaakt. Baby’s en kinderen ontwikkelen daarnaast ook hun zenuwstelsel. Maar wat is nu een normaal en abnormaal slaappatroon voor jonge kinderen? Je ontdekt hier onze ervaringen*.


*Kanttekening: de cijfers hieronder zijn gemiddelden. Afwijkingen wijzen niet automatisch op problemen.

Lees het artikel
Contacteer ons