In de volksmond wordt vaak gesproken over harde buiken. Maar wat is het?

Harde buiken/Braxton Hicks weeën/oefenweeën

Harde buiken vinden vaak plaats tussen de 33 en 37 weken en dienen ter voorbereiding op de bevalling. Je baarmoeder spant zich op waardoor je buik hard aanvoelt. Ze zijn vervelend maar niet onschadelijk. Wel vaak een teken aan de wand om het wat rustiger aan te doen.

Na je 37ste week zwangerschap worden het vaak pijnlijke steken in de onderbuik of -rug. Deze zijn vaak ritmisch. Een warme douche kan helpen tegen de pijn. Wanneer de pijn niet weg gaat, spreken we van (voor)weeën. Indien je pijnlijke harde buiken hebben voor je 37ste zwangerschapsweek neem je best contact op met je gynaecoloog of materniteit.

Andere artikels van deze auteur

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel
Contacteer ons