Borstvoeding 3-4 weken

Moedermelk is op de leeftijd van 3-4 weken de enige voedingsbron voor je baby. Dit kan je aanhouden tot de leeftijd van 6 maanden. De samenstelling van de melk verandert mee met de veranderende behoefte en leeftijd van je kind.

Pijn?

Borstvoeding geven mag geen pijn doen. Als je toch pijn ervaart bij het aanleggen, klopt er iets niet. Zorg ervoor dat je zelf comfortabel en rustig zit. Daarnaast is het belangrijk dat de baby goed en ondersteund ligt en met een wijde mond aanhapt. De tepel alsook een stukje van het tepelhof dienen in het mondje te zitten. Let erop dat het neusje vrij is en de lipjes goed gekruld te zijn.

Doet het nog steeds pijn? Raadpleeg dan je vroedvrouw zodat jullie samen kunnen aanleggen en de oorzaak van de pijn vinden.

Ook na 3-4 weken is het heel belangrijk frequent en op vraag te voeden! Borstvoeding werkt volgens vraag en aanbod dus als je baby’tje regelmatig je borst leeg drinkt dan ga je ook veel melk aanmaken. Voed je baby overdag en ’s nachts, minimaal 8 keer per 24 uur. 12 tot 14 maal per dag is ook zeker goed!

Clustervoeden

Het is zeker mogelijk dat je baby bij momenten zal vragen om te clustervoeden. Dit zijn korte, frequente voedingsmomenten in een korte periode. Met het clusteren regelt je baby een goede melkproductie! Maak je geen zorgen om schema’s of ritme, dat komt vanzelf. Geen enkele baby is hetzelfde. De ene baby drinkt graag vaak en kort, de andere baby misschien langer waarna hij wat langere tussenpozen neemt. De belangrijkste parameter om te zien of alles goed verloopt, is het aantal volle en natte luiers (minstens 6 volle luiers per dag). Ook typische borstvoedingsstoelgang (geel en zacht) is een goed teken! Zij vertellen je immers meer dan een weegschaal.

Voeding mama

Je mag als mama alles eten, maar met mate! Als je merkt dat je baby wat gevoeliger is aan bepaalde voedingsstoffen, probeer deze voeding dan even te laten. Je hoeft niet op voorhand voorzichtig te zijn met wat je eet. Blijf ook steeds voldoende drinken. Het is een goede gewoonte om telkens als je baby drinkt, zelf iets te drinken. Bij voorkeur water.

Andere artikels van deze auteur

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel
Contacteer ons