Borstvoeding 8 weken

Ook na 8 weken is voldoende rust nog steeds belangrijk! Ga regelmatig slapen als je baby slaapt en blijf zorgen voor jezelf!

Ook na 8 weken blijf je het ritme van je baby volgen. Je baby is nu op een leeftijd gekomen dat je alvast kunt gaan oefenen met kolven, indien gewenst. Je baby zelf blijft wel de meest effectieve drinker. De hoeveelheid melk die je kolft zegt vooral hoeveel je kan kolven, niet hoeveel je baby daadwerkelijk zou gekregen hebben aan de borst. Kolven is een vaardigheid en die leer je door het een paar keer te doen. Er bestaan handkolven, elektrische kolven en je kan ook kolven met de hand. Kies de kolf die het best bij jou past. Moedermelk kan variëren van kleur, geur en smaak. Dit is normaal en betekent niet dat je melk bedorven is. Daarnaast is moedermelk ook vet en kan je vlokjes zien. Raadpleeg je vroedvrouw voor meer info m.b.t. het bewaren en geven van afgekolfde melk.

 

Vers afgekolfde melk

 

Kamertemeratuur

6-8 uur bij kamertemperatuur tot 25°C

Koelkast

3-5 dagen bij 4°C

Vriesvak in koelkast

2 weken bij -15°C

Vriesvak met eigen deur

3-6 maanden bij -18°C

Diepvriezer

6-12 maanden bij -20°C

In de koelkast ontdooide moedermelk

 

Kamertemperatuur

4 uur tot 25°C

Koelkast

24 uur bij 4°C

Buiten de koelkast ontdooide moedermelk

 

Kamertemperatuur

Meteen voor voeding gebruiken, niet bewaren

Koelkast

4 uur bij 4°C

 

Nog enkele weetjes: Ingevroren moedermelk bij voorkeur in de koelkast laten dooien. Melk die na de voeding over is moet weggegooid worden & ontdooide moedermelk nooit opnieuw invriezen.

Als je terug gaat werken en borstvoeding wil blijven geven, is het handig een voorraadje moedermelk in de diepvries te hebben. Begin drie weken voordat je weer gaat werken met oefenen met het afkolven en het geven van een flesje. ’s Morgens heb je doorgaans vollere borsten en dat is het beste moment om te gaan kolven. Je kan bijvoorbeeld 1 borst kolven terwijl je baby aan de andere borst drinkt. Kolven moet je leren, geef jezelf een paar dagen tijd om te oefenen! Zodra je werkt, kan je kolven op de momenten dat je je baby anders live zou voeden. Je hebt op je werk wettelijk gezien recht op kolfpauzes. Voor meer info raadpleeg je vroedvrouw

Andere artikels van deze auteur

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel
Contacteer ons