Het krijgen van een kindje is een zeer emotioneel gebeuren. Het is ook maar normaal dat sommige moeders het hier moeilijker mee hebben dan verwacht. In de 10 dagen na de bevalling kan dan ook een soort psychische en psychologische kwetsbaarheid optreden, ook wel de babyblues genoemd. Gelukkig duurt dit verschijnsel maar een paar dagen. Het wordt veroorzaakt door zowel biologische (o.a. hormonaal) veranderingen als psychologische veranderingen, veroorzaakt door de bevalling. Ook in de loop van de eerste 3 maanden na de bevalling kan je soms het gevoel hebben dat het je allemaal te veel wordt. Meestal gaat dit neerslachtige gevoel vanzelf over, maar als je geen licht meer ziet aan het einde van de tunnel, zoek dan hulp. Blijf er niet mee zitten.

Tips als je je neerslachtig voelt:

  • Zorg dat je voldoende rust hebt. Ga desnoods ook even rusten als de baby slaapt.

  • Zorg voor voldoende beweging en ga regelmatig buiten.

  • Eet gezond en gevarieerd.

  • Maak regelmatig tijd voor jezelf.

  • Praat over je gevoelens.

Leg jezelf niet te veel druk op. Vraag hulp aan anderen bij huishoudelijke taken en andere klusjes. Zo kan jij je meer bezighouden met de baby, voldoende rusten en ook een beetje tijd voor jezelf maken.

Andere artikels van deze auteur

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel
Contacteer ons