Zodus. Je bent eindelijk begonnen aan die grote schoonmaak - en je kan alvast niet wachten om al jouw harde werk tevreden te bewonderen. Maareuh… zorg je er wel voor dat je op de juiste manier poetst? Wij geven je enkele tips mee!
Om een oplossing te bieden voor slaapproblemen of moeilijk doorslapen van je kind, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want los van je onvoorwaardelijke liefde voor je kind is het toch soms vermoeiend om een mama of papa te zijn... zeker wanneer je niet begrijpt wat het probleem is. Een goede nachtrust voor jou en je baby zijn dan ook essentieel! In deze blog leggen we oorzaken uit van slaapproblemen bij kinderen en geven we tips om hiermee om te gaan. Daar gaan we!
Waarom is nachtrust zo belangrijk, eigenlijk? Tijdens het slapen gebeurt er meer dan het oog kan zien. Ons lichaam komt terug op krachten en rust van een lange dag vol indrukken. Tijdens het slapen, verwerk je wat je hebt meegemaakt. Baby’s en kinderen ontwikkelen daarnaast ook hun zenuwstelsel. Maar wat is nu een normaal en abnormaal slaappatroon voor jonge kinderen? Je ontdekt hier onze ervaringen*.
*Kanttekening: de cijfers hieronder zijn gemiddelden. Afwijkingen wijzen niet automatisch op problemen.
Kinderen ravotten, spelen, ... én ze maken vuil. Onze poetsdocent legt je uit hoe je op een efficiënte manier speelgoedblokken en pluche knuffels kan reinigen.
Uh-oh. Jouw gasten staan zo meteen voor de deur - en je merkt plots op dat je huis er nogal rommelig bij ligt. Leer hier de 15-minute-clean-up methode!
Er zijn heel wat redenen om jouw eigen wasmiddel te maken. Denk maar aan de kosten die je bespaart, bijvoorbeeld. Of aan het milieu, dat het hierdoor veel minder zwaar te verduren krijgt! Of aan al het plastic dat je nu minder verbruikt.
Eerst en vooral… proficiat met jouw zwangerschap! Jullie zijn vast ontzettend enthousiast om die kleine spruit zeer binnenkort te mogen ontmoeten. En terecht! Maar vooraleer dat het geval is, moet je natuurlijk eerst die vervelende ochtendmisselijkheid nog even overwinnen.
Hoe leuk is het om een boeketje bloemen in huis te hebben? Ze geuren lekker en ze zorgen voor heel wat gezelligheid. Nu het lente is, zijn ze bovendien op hun best. Extra fijn! Toch kan de pret niet eeuwig duren en verwelken de bloemen na een tijdje. Maar… Wist je dat je de levensduur van je ruiker bloemen kan verlengen en dit door een heel simpel trucje?
Op 17 maart was het terug zover! Dan stelden onze assistentiewoningen en zorghotels op tal van locaties hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek.
Heeft jouw wasmachine last van geurtjes of komen er altijd zwarte strepen op je kledij door wasluis? Ontdek hier hoe je de wasmachine kan reinigen zodat hij helemaal terug als nieuw is!
Het overvalt iedereen wel eens. Je doet je favoriete paar schoenen aan en je merkt dat er onfrisse luchtjes uitkomen. Niet leuk, zo'n aroma's!
Natuurlijk is het volstrekt normaal dat veelgebruikte schoenen verslijten en moeilijk proper te houden zijn, maar met onze tips ruiken ze in no time terug als de eerste dag dat je ze kocht!
O help, het is weer die tijd van het jaar: spinnentijd! Zit je even rustig in zetel, zie je daar doodleuk een spin op zijn gemakje de living doorkruisen. Hoe hou je die beestjes buiten.
Wist je dat een hoofdkussen per nacht tot wel een kwart liter zweet opvangt?! Het is zeker niet abnormaal dat we zweten, een gezonde mens transpireert - ook tijdens zijn slaap. Maar het is wel onhygiënisch om de dingen die dat zweet opvangen ongewassen te laten. Je steekt je gebruikte sportkleren toch ook niet meteen terug in je kleerkast? Lees hier hoe je een hoofdkussen wast!
Je keuken proper houden is superbelangrijk voor de hygiëne! Maar soms gebruik je liever geen kuisproducten of chemicaliën omdat ze slecht zijn voor je huid of omdat je niet het risico wil nemen je kleren te beschadigen. Geen nood, er zijn allerlei trucjes waarmee je de nood naar chemicaliën kan omzeilen door gewoon natuurlijke producten te gebruiken.
Geen zin om veel te lezen maar toch benieuwd waar Solidariteit voor het Gezin voor staat? In deze bedrijfsfilm legt Erwin Devriendt, afgevaardigd bestuurder, het je allemaal uit!
Werd je na de geboorte van je hartendief bijgestaan door een vroedvrouw en/of kraamverzorgende? Post dan je ervaring op Facebook en maak kans om een mooie draagtas te winnen.
Wij willen graag een vrijwilligersgroep in de kijker zetten die maandelijks het beste van zichzelf geeft tijdens het Café Chantant. Hier volgt de getuigenis van Karine Saverys die de motor is achter dit vrijwilligersproject.
Heel Leke stond gisteren even op zijn kop toen de kerstman en zijn muzikale elfjes een elektrische fiets feestelijk overhandigden aan Frederick Martens. Deze won hij als klant en gebruiker van elektronische dienstencheques van de poetsdienst van Solidariteit voor het Gezin.
Het nieuwe schooljaar trekt zich terug op gang. School, werk, een andere dagstructuur en -ritme dienen zich aan! Onze opvoedingsconsulenten geven je graag enkele tips.
Op 23 juni is het dag van de mantelzorger. Wat zij doen voor hun dierbaar familielid is vaak onbetaalbaar. De familie van Julia vertelt graag hoe zij samen met Solidariteit voor het Gezin zorg dragen voor hun mémé.
Zodra je kindje kan grijpen vindt hij of zij niets leuker dan te schudden met alle voorwerpen. Plezier verzekerd als er ook nog eens geluid aan te pas komt.
Vanaf 1 mei 2017 gaan Solidariteit voor het Gezin, Bond Moyson en De Voorzorg, van start met het project ‘Diabetes on the run’ gedurende 6 maanden. Het is de bedoeling om zo het gebruik van apps en mobiele toestellen in de gezondheidszorg gecontroleerd uit te testen. De diabeteseducator en de huisarts zullen tijdens dit project nauw samenwerken.
Op reis met je baby. Het vergt enige planning en organisatie maar het kan. Het is zelfs eenvoudiger dan met een peuter op reis gaan. We geven je graag enkele tips.
Vanaf 4 à 6 maanden kan je starten met vaste voeding. Tot 6 maanden kan je uitsluitend borstvoeding geven. Tegen die tijd raakt de ijzerreserve van je kindje op.
Indien je wil, kan je starten met het oefenen van het kolven. Er bestaan handkolven, elektrische kolven of je kan ook met de hand kolven. Maar hoe bewaar je nu die afgekolfde melk?
Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om 9 maanden lang één of meerdere kindjes te dragen. Je buik vergroot en ook je bekken wordt losser in functie van de bevalling. We spraken af met kinesist Sylvie Beeuwsaert, gespecialiseerd in perinatale kinesitherapie. Zij geeft ons inzicht in de functie van de - uiterst belangrijke - bekkenbodemspieren.
Na huid-op-huidcontact gevolgd door het eerste aanleggen en heel wat oefenen, oefenen & oefenen geef je reeds 3 weken borstvoeding! Je baby zal nu ook ongeveer op zijn geboortegewicht zijn.
Er begint steeds meer regelmaat te komen in het voedingspatroon van je klein hummeltje.De meeste baby’s vragen om de 2 à 3 uur om een flesje. Heb je een slapertje of een heel levendig kindje, hou in de gaten dat je wel zo’n 6 tot 8 voedingen per 24 uur geeft, zolang je de behoeftes van je baby volgt, krijgt je kind voldoende binnen.
Krampen? Help! Het is heel normaal dat je baby krampen heeft tot de leeftijd van 3 maanden. Ze verdwijnen spontaan wanneerde darmen van de baby volgroeid zijn. Wat kan helpen?
Als vroedvrouw helpen we toekomstige ouders voor en na de geboorte van hun kindje(s). Als je denkt aan een vroedvrouw, denk je automatisch aan een bevalling. En laat het nu net dit zijn wat wij niet doen bij het uitoefenen van onze job. Mis ik dit niet? Wel…
Het jubileumfeest naar aanleiding van 40 jaar Solidariteit voor het Gezin zindert nog na. 340 enthousiastelingen, verdeeld over 16 koren, stonden op 28 april in de spotlights. Een kleine foto-impressie.
Rusteloos? Niet tevreden met je carrière? Carine Denoo kan daar van meespreken! Van opleiding verzorgende en achtereenvolgens textielverkoper, ambulancier en nu poetshulp bij Solidariteit voor het Gezin. Van een boeiend leven gesproken...
Werken in de zorg betekent vriendschappen opbouwen met je klanten. Maar bij ouderenzorg komt dan vaak het moment waarop je afscheid moet nemen en zoiets valt zwaar. Het enige wat dan overblijft zijn herinneringen: soms een toeverlaat, soms een kwelling.
Kindjes zijn niet altijd de makkelijkste klanten voor een verzorgende. Zeker niet als het er vijf zijn! Lieselotte Van Impe, verzorgende bij SvhG, weet er alles van!
Een nieuwe mama zijn is sowieso niet gemakkelijk, maar na je zwangerschapsverlof moet je terug aan het werk! Een verademing of een vloek? Anne-Sophie Scholts, communicatieverantwoordelijke bij Solidariteit voor het Gezin, weet er alles van!
Dacht je dat kinesisten in de geriatrie het makkelijk hadden? Anik Dujardin, specialiste en oude rot in het vak, heeft daar het een en ander over te vertellen. Van middeleeuwse foltertuigen tot George Clooney, alles heeft met haar vakgebied te maken! (-Red.)
Iedereen die ooit op de schoolbanken gezeten heeft, kent het gevoel. Je studeert uren, dagen, weken totdat je zelfs tijdens je slaap droomt van lezen. Dan is het moment daar eindelijk en... BLACKOUT.
Sofie Debrock, onderwijzer voor SvhG, heeft het al vaak zien gebeuren.
Je werk is zoveel meer dan gewoon een manier om geld te verdienen. Je vindt er voldoening in en vrienden voor het leven. Sommige gelukzakken vinden er zelfs de liefde door.
Vereenzaming is een probleem van onze tijd. Vooral bij senioren komt dit vaak voor. Er is weinig ergers dan geen gezelschap te hebben: een gedeeld leven is altijd een beter leven.
Debbie April, sectorverantwoordelijk voor Solidariteit voor het Gezin, ondervindt vaak dat onze naam een hele mondvol is. Voor ze hem volledig kan uitspreken is ze de luisteraar vaak al kwijt. Kan het dan beter? Lees meer hieronder!
2017 is begonnen en iedereen weet wat dat betekent: goede voornemens! Sofie Debrock, lesgever bij Solidariteit voor het Gezin en woordenkunstenaar voor SOLBLOG, weet er alles van. Benieuwd naar welke gewaagde voornemens zij dit jaar neemt? Pas op, het is niet wat je verwacht...
Met het ingaan van je laatste zwangerschapsmaand, komt de geboorte van je kindje steeds dichterbij. Is je koffer al gepakt? Wat moet je zeker meenemen en wat is er voor handen op de materniteit.
Dat bevallen geen deugd doet, is algemeen geweten. Massage, warm water, epidurale verdoving, ... Onze vroedvrouwen leggen graag een aantal manieren om de pijn te verzachten uit.
Wat konijnen, walvissen en mensen gemeen hebben tijdens de zwangerschap lees je in deze blogpost, samen met nog andere wist-je-datjes opgesteld door het vroedvrouwenteam van Solidariteit voor het Gezin
Thuis bevallen, kan dit? Hoe gaat een onderwaterbevalling in zijn werk? De antwoorden lees je in het dossier 'Waar en hoe bevallen', opgesteld door het vroedvrouwenteam van Solidariteit voor het Gezin.
Doordat je maagspier weker wordt en je baby steeds meer druk uitoefent op je maag, kan het maagzuur sneller omhoog komen. Enkele tips die je kunnen helpen.
Bij een normale zwangerschap kun je, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij, heel vaak nog vliegen tot 32 weken zwangerschap. We geven je graag wat tips.
Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.
Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.
Het werk van een huishoudhulp is nooit gedaan! Een gezin dat rekent op je om alles in goede banen te leiden, is een zware verantwoordelijkheid. Maar mensen als Carine Denoo, al 10 jaar in dienst bij Solidariteit voor het Gezin, doen dat met een lach om de mond. Want wie werkt met plezier, werkt geen dag in het leven!
Deze week schrijft ze over de kuren van haar jongste klantjes!
Iedereen weet dat het moeilijk is tijdens je eerste werkdagen. Altijd het gevoel hebben iets te vergeten, niemand kennen, niet weten welke reactie gepast is als er onverwachte dingen gebeuren...
Hoe je omgaat met noodsituaties bepaalt alles in de zorgsector.
Deze website maakt gebruik van cookies en andere tracking technologieën. Klik hier voor meer info. Door het gebruiken van deze website ga je akkoord met de voorwaarden.