Blog

Volg ons verhaal!

Vermijd deze 7 schoonmaakfouten!

Zodus. Je bent eindelijk begonnen aan die grote schoonmaak - en je kan alvast niet wachten om al jouw harde werk tevreden te bewonderen. Maareuh… zorg je er wel voor dat je op de juiste manier poetst? Wij geven je enkele tips mee!

Lees het artikel

Digitale communicatie: een smartphone voor alle medewerkers

Er zal voor iedereen een smartphone ter beschikking gesteld worden – van kaderleden tot basismedewerkers!

Lees het artikel

Heeft je kind slaapproblemen? Dit zijn de oorzaken én oplossingen!

Om een oplossing te bieden voor slaapproblemen of moeilijk doorslapen van je kind, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want los van je onvoorwaardelijke liefde voor je kind is het toch soms vermoeiend om een mama of papa te zijn... zeker wanneer je niet begrijpt wat het probleem is. Een goede nachtrust voor jou en je baby zijn dan ook essentieel! In deze blog leggen we oorzaken uit van slaapproblemen bij kinderen en geven we tips om hiermee om te gaan. Daar gaan we!

Lees het artikel

Slaap kindje, slaap. Heeft jouw kind een goed slaappatroon?

Waarom is nachtrust zo belangrijk, eigenlijk? Tijdens het slapen gebeurt er meer dan het oog kan zien. Ons lichaam komt terug op krachten en rust van een lange dag vol indrukken. Tijdens het slapen, verwerk je wat je hebt meegemaakt. Baby’s en kinderen ontwikkelen daarnaast ook hun zenuwstelsel. Maar wat is nu een normaal en abnormaal slaappatroon voor jonge kinderen? Je ontdekt hier onze ervaringen*.


*Kanttekening: de cijfers hieronder zijn gemiddelden. Afwijkingen wijzen niet automatisch op problemen.

Lees het artikel

Poets wederom poets: op een superefficiënte manier speelgoed reinigen

Kinderen ravotten, spelen, ... én ze maken vuil. Onze poetsdocent legt je uit hoe je op een efficiënte manier speelgoedblokken en pluche knuffels kan reinigen.

Lees het artikel

Poets wederom poets: Opruimen? Dat doe je vanaf nu op minder dan 15 minuten!

Uh-oh. Jouw gasten staan zo meteen voor de deur - en je merkt plots op dat je huis er nogal rommelig bij ligt. Leer hier de 15-minute-clean-up methode!

Lees het artikel

Je eigen wasmiddel maken? Da’s vriendelijk voor je portefeuille én het milieu!

Er zijn heel wat redenen om jouw eigen wasmiddel te maken. Denk maar aan de kosten die je bespaart, bijvoorbeeld. Of aan het milieu, dat het hierdoor veel minder zwaar te verduren krijgt! Of aan al het plastic dat je nu minder verbruikt.

Lees het artikel

Ochtendmisselijkheid? Probeer deze tips!

Eerst en vooral… proficiat met jouw zwangerschap! Jullie zijn vast ontzettend enthousiast om die kleine spruit zeer binnenkort te mogen ontmoeten. En terecht! Maar vooraleer dat het geval is, moet je natuurlijk eerst die vervelende ochtendmisselijkheid nog even overwinnen.

Lees het artikel

Poets wederom poets: 6 life hacks om make-up vlekken te verwijderen!

Lelijke make-up vlek op je kleren? Tijd om te panikeren? Allesbehalve. Tenminste… niet wanneer je op de hoogte bent van deze slimme life hacks!

Lees het artikel

Poets wederom poets: de budgetvriendelijke en gezonde allesreiniger

Ben jij op zoek naar dé gouden tip om jouw woning weer helemaal spic en span te krijgen? Goed! Want daarmee kunnen wij je helpen. 

Lees het artikel

Poets wederom poets: hoe je bloemen langer vers houden?

Hoe leuk is het om een boeketje bloemen in huis te hebben? Ze geuren lekker en ze zorgen voor heel wat gezelligheid. Nu het lente is, zijn ze bovendien op hun best. Extra fijn! Toch kan de pret niet eeuwig duren en verwelken de bloemen na een tijdje. Maar… Wist je dat je de levensduur van je ruiker bloemen kan verlengen en dit door een heel simpel trucje?

Lees het artikel

Kom curieuzeneuzen tijdens Dag van de Zorg

Op 17 maart was het terug zover! Dan stelden onze assistentiewoningen en zorghotels op tal van locaties hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek.

Lees het artikel

Poets wederom poets: houten snijplank reinigen

Houten snijplanken zijn helemaal in! Maar hoe hou je ze proper? Ontdek hier hoe makkelijk het is!

Lees het artikel

Poets wederom poets: vlekken op de bank verwijderen

Vlekken op je favoriete zetel? Vervelend… Maar er is een wondermiddel dat alle vlekken doet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Lees hier meer!

Lees het artikel

Poets wederom poets: hoe reinig je de wasmachine?

Heeft jouw wasmachine last van geurtjes of komen er altijd zwarte strepen op je kledij door wasluis? Ontdek hier hoe je de wasmachine kan reinigen zodat hij helemaal terug als nieuw is!

Lees het artikel

Poets wederom poets: hoe krijg je slechte geurtjes uit schoenen?

Het overvalt iedereen wel eens. Je doet je favoriete paar schoenen aan en je merkt dat er onfrisse luchtjes uitkomen. Niet leuk, zo'n aroma's!

Natuurlijk is het volstrekt normaal dat veelgebruikte schoenen verslijten en moeilijk proper te houden zijn, maar met onze tips ruiken ze in no time terug als de eerste dag dat je ze kocht!

Lees het artikel

Poets wederom poets: hoe spinnen buitenhouden?

O help, het is weer die tijd van het jaar: spinnentijd! Zit je even rustig in zetel, zie je daar doodleuk een spin op zijn gemakje de living doorkruisen. Hoe hou je die beestjes buiten.

Lees het artikel

Poets wederom poets: je hoofdkussen wassen?

Wist je dat een hoofdkussen per nacht tot wel een kwart liter zweet opvangt?! Het is zeker niet abnormaal dat we zweten, een gezonde mens transpireert - ook tijdens zijn slaap. Maar het is wel onhygiënisch om de dingen die dat zweet opvangen ongewassen te laten. Je steekt je gebruikte sportkleren toch ook niet meteen terug in je kleerkast? Lees hier hoe je een hoofdkussen wast!

Lees het artikel

Poets wederom poets: hoe reinig je de microgolf zonder kuisproducten?

Je keuken proper houden is superbelangrijk voor de hygiëne! Maar soms gebruik je liever geen kuisproducten of chemicaliën omdat ze slecht zijn voor je huid of omdat je niet het risico wil nemen je kleren te beschadigen. Geen nood, er zijn allerlei trucjes waarmee je de nood naar chemicaliën kan omzeilen door gewoon natuurlijke producten te gebruiken.

Lees het artikel

Solidariteit voor het Gezin in beeld

Geen zin om veel te lezen maar toch benieuwd waar Solidariteit voor het Gezin voor staat? In deze bedrijfsfilm legt Erwin Devriendt, afgevaardigd bestuurder, het je allemaal uit!

Lees het artikel

Doe mee en win een mooie draagtas

Werd je na de geboorte van je hartendief bijgestaan door een vroedvrouw en/of kraamverzorgende? Post dan je ervaring op Facebook en maak kans om een mooie draagtas te winnen.

Lees het artikel

Weduwe komt met koor vrijwilligers zingen in Seniorcity

Wij willen graag een vrijwilligersgroep in de kijker zetten die maandelijks het beste van zichzelf geeft tijdens het Café Chantant. Hier volgt de getuigenis van Karine Saverys die de motor is achter dit vrijwilligersproject.

Lees het artikel

Kerstman en zijn elfjes verrassen Frederick Martens met elektrische fiets

Heel Leke stond gisteren even op zijn kop toen de kerstman en zijn muzikale elfjes een elektrische fiets feestelijk overhandigden aan Frederick Martens. Deze won hij als klant en gebruiker van elektronische dienstencheques van de poetsdienst van Solidariteit voor het Gezin.

Lees het artikel

Terug naar school

Het nieuwe schooljaar trekt zich terug op gang.  School, werk, een andere dagstructuur en -ritme dienen zich aan! Onze opvoedingsconsulenten geven je graag enkele tips.

Lees het artikel

Mantelzorger aan het woord

Op 23 juni is het dag van de mantelzorger. Wat zij doen voor hun dierbaar familielid is vaak onbetaalbaar. De familie van Julia vertelt graag hoe zij samen met Solidariteit voor het Gezin zorg dragen voor hun mémé.

Lees het artikel

De rammelaar

Zodra je kindje kan grijpen vindt hij of zij niets leuker dan te schudden met alle voorwerpen. Plezier verzekerd als er ook nog eens geluid aan te pas komt.

Lees het artikel

De mobiel

Zin om zelf een mobiel in elkaar te steken voor je kleine pruts. Creatieve duizendpoot Charlotte legt je stap voor stap uit hoe je eraan begint.

Lees het artikel

Diabetes on the run

Vanaf 1 mei 2017 gaan Solidariteit voor het Gezin, Bond Moyson en De Voorzorg, van start met het project ‘Diabetes on the run’ gedurende 6 maanden. Het is de bedoeling om zo het gebruik van apps en mobiele toestellen in de gezondheidszorg gecontroleerd uit te testen. De diabeteseducator en de huisarts zullen tijdens dit project nauw samenwerken.

Lees het artikel

Op reis met je baby

Op reis met je baby. Het vergt enige planning en organisatie maar het kan. Het is zelfs eenvoudiger dan met een peuter op reis gaan. We geven je graag enkele tips.

Lees het artikel

Groentepap

Vanaf 4 à 6 maanden kan je starten met vaste voeding. Tot 6 maanden kan je uitsluitend borstvoeding geven. Tegen die tijd raakt de ijzerreserve van je kindje op.

Lees het artikel

Borstvoeding 8 weken

Indien je wil, kan je starten met het oefenen van het kolven. Er bestaan handkolven, elektrische kolven of je kan ook met de hand kolven. Maar hoe bewaar je nu die afgekolfde melk?

Lees het artikel

Flesvoeding 8 weken

Waarschijnlijk zal het voedingspatroon al een hele metamorfose doorgemaakt hebben. Je zal nu ongeveer op een 5 à 6 voedingen per 24 zitten.

Lees het artikel

Postnatale kinetherapie

Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om 9 maanden lang één of meerdere kindjes te dragen. Je buik vergroot en ook je bekken wordt losser in functie van de bevalling. We spraken af met kinesist Sylvie Beeuwsaert, gespecialiseerd in perinatale kinesitherapie. Zij geeft ons inzicht in de functie van de - uiterst belangrijke - bekkenbodemspieren.

Lees het artikel

Borstvoeding 3-4 weken

Na huid-op-huidcontact gevolgd door het eerste aanleggen en heel wat oefenen, oefenen & oefenen geef je reeds 3 weken borstvoeding! Je baby zal nu ook ongeveer op zijn geboortegewicht zijn.

Lees het artikel

Flesvoeding: 3-4 weken

Er begint steeds meer regelmaat te komen in het voedingspatroon van je klein hummeltje. De meeste baby’s vragen om de 2 à 3 uur om een flesje. Heb je een slapertje of een heel levendig kindje, hou in de gaten dat je wel zo’n 6 tot 8 voedingen per 24 uur geeft, zolang je de behoeftes van je baby volgt, krijgt je kind voldoende binnen.

Lees het artikel

Help daar zijn die krampen ?!

Krampen? Help!
Het is heel normaal dat je baby krampen heeft tot de leeftijd van 3 maanden. Ze verdwijnen spontaan wanneerde darmen van de baby volgroeid zijn. Wat kan helpen?

Lees het artikel

Het leven zoals het is: de vroedvrouw

Als vroedvrouw helpen we toekomstige ouders voor en na de geboorte van hun kindje(s). Als je denkt aan een vroedvrouw, denk je automatisch aan een bevalling. En laat het nu net dit zijn wat wij niet doen bij het uitoefenen van onze job. Mis ik dit niet? Wel…

Lees het artikel

40 jaar Solidariteit voor het Gezin

Het jubileumfeest naar aanleiding van 40 jaar Solidariteit voor het Gezin zindert nog na. 340 enthousiastelingen, verdeeld over 16 koren, stonden op 28 april in de spotlights. Een kleine foto-impressie.

Lees het artikel

Het Solkoor wordt klaargestoomd voor 40 jaar SvhG!

40 jaar Solidariteit voor het Gezin komt steeds dichterbij. En de spanning stijgt...

Lees het artikel

De lange weg naar… huishoudhulp!

Rusteloos? Niet tevreden met je carrière? Carine Denoo kan daar van meespreken! Van opleiding verzorgende en achtereenvolgens textielverkoper, ambulancier en nu poetshulp bij Solidariteit voor het Gezin. Van een boeiend leven gesproken...

Lees het artikel

Herinneringen

Werken in de zorg betekent vriendschappen opbouwen met je klanten. Maar bij ouderenzorg komt dan vaak het moment waarop je afscheid moet nemen en zoiets valt zwaar. Het enige wat dan overblijft zijn herinneringen: soms een toeverlaat, soms een kwelling.

Lees het artikel

Verzorging: kletsnat en lachende kinderen

Kindjes zijn niet altijd de makkelijkste klanten voor een verzorgende. Zeker niet als het er vijf zijn! Lieselotte Van Impe, verzorgende bij SvhG, weet er alles van!

Lees het artikel

Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof!

Een nieuwe mama zijn is sowieso niet gemakkelijk, maar na je zwangerschapsverlof moet je terug aan het werk! Een verademing of een vloek? Anne-Sophie Scholts, communicatieverantwoordelijke bij Solidariteit voor het Gezin, weet er alles van!

Lees het artikel

Kinesitherapie in de geriatrie: meer dan koffietjes drinken en eens tot aan de kamerdeur stappen

Dacht je dat kinesisten in de geriatrie het makkelijk hadden? Anik Dujardin, specialiste en oude rot in het vak, heeft daar het een en ander over te vertellen. Van middeleeuwse foltertuigen tot George Clooney, alles heeft met haar vakgebied te maken! (-Red.)

Lees het artikel

Blackouts: Relax, Take it Easy

Iedereen die ooit op de schoolbanken gezeten heeft, kent het gevoel. Je studeert uren, dagen, weken totdat je zelfs tijdens je slaap droomt van lezen. Dan is het moment daar eindelijk en... BLACKOUT.

Sofie Debrock, onderwijzer voor SvhG, heeft het al vaak zien gebeuren.

Lees het artikel

Een job, een huwelijk en twee kinderen: de SOL-factor

Je werk is zoveel meer dan gewoon een manier om geld te verdienen. Je vindt er voldoening in en vrienden voor het leven. Sommige gelukzakken vinden er zelfs de liefde door.

Lees het artikel

Eenzame man

Vereenzaming is een probleem van onze tijd. Vooral bij senioren komt dit vaak voor. Er is weinig ergers dan geen gezelschap te hebben: een gedeeld leven is altijd een beter leven.

Lees het artikel

Een betere naam voor Solidariteit voor het Gezin?

Debbie April, sectorverantwoordelijk voor Solidariteit voor het Gezin, ondervindt vaak dat onze naam een hele mondvol is. Voor ze hem volledig kan uitspreken is ze de luisteraar vaak al kwijt. Kan het dan beter? Lees meer hieronder!

Lees het artikel

Goede voornemens, niet wat je verwacht...

2017 is begonnen en iedereen weet wat dat betekent: goede voornemens! Sofie Debrock, lesgever bij Solidariteit voor het Gezin en woordenkunstenaar voor SOLBLOG, weet er alles van. Benieuwd naar welke gewaagde voornemens zij dit jaar neemt? Pas op, het is niet wat je verwacht...

Lees het artikel

Je koffer al gepakt?

Met het ingaan van je laatste zwangerschapsmaand, komt de geboorte van je kindje steeds dichterbij. Is je koffer al gepakt? Wat moet je zeker meenemen en wat is er voor handen op de materniteit.

Lees het artikel

Babyblues

De eerste 10 dagen na de bevalling kan er een psychologische kwetsbaarheid optreden. Enkele tips als je je neerslachtig voelt.

Lees het artikel

Harde buiken

Je hebt er waarschijnlijk al over gehoord, maar wat zijn harde buiken?

Lees het artikel

Dossier pijnverlichting

Dat bevallen geen deugd doet, is algemeen geweten. Massage, warm water, epidurale verdoving, ... Onze vroedvrouwen leggen graag een aantal manieren om de pijn te verzachten uit.

Lees het artikel

Wist je dat...

Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum? Dit en nog andere wist-je-datjes over je laatste maanden als zwangere.

Lees het artikel

Wist je dat...

Wat konijnen, walvissen en mensen gemeen hebben tijdens de zwangerschap lees je in deze blogpost, samen met nog andere wist-je-datjes opgesteld door het vroedvrouwenteam van Solidariteit voor het Gezin

Lees het artikel

Waar kan ik bevallen?

Thuis bevallen, kan dit? Hoe gaat een onderwaterbevalling in zijn werk? De antwoorden lees je in het dossier 'Waar en hoe bevallen', opgesteld door het vroedvrouwenteam van Solidariteit voor het Gezin.

Lees het artikel

Tips bij brandend maagzuur

Doordat je maagspier weker wordt en je baby steeds meer druk uitoefent op je maag, kan het maagzuur sneller omhoog komen. Enkele tips die je kunnen helpen.

Lees het artikel

Boost aan vitamines

Maak in een handomdraai een salade boordevol vitamines A, C, D en E. Succes!

Lees het artikel

Zwanger op reis met het vliegtuig

Bij een normale zwangerschap kun je, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij, heel vaak nog vliegen tot 32 weken zwangerschap. We geven je graag wat tips.

Lees het artikel

Zwangerschap en de zon: wees voorzichtig

Tijdens je zwangerschap maakt je huid meer pigment aan, waardoor je kans maakt op een zwangerschapsmasker.

Lees het artikel

Leuke activiteiten om te doen tijdens de zwangerschap

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens je zwangerschap? We geven je graag alvast enkele leuke ideetjes.

Lees het artikel

Verfrissende groene salade: rijk aan foliumzuur, vitamine C en fosfor

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap genoeg vitamines en mineralen te eten. Vitamine C zorgt onder meer voor de heling van wonden en bevordert de opname van ijzer, Foliumzuur helpt dan weer bij het voorkomen van een open ruggetje. En fosfor verstevigt het skelet en voorziet het lichaam van energie.

Lees het artikel

Zwangerschapskwaaltjes

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes? En moet je hier last van hebben? En vooral hoe ga je er mee om of wat kan je er aan doen? Kwaaltjes kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap omwille van de veranderde hormoonhuishouding. Meestal zijn dit kleine kwaaltjes waar je zelf wel wat aan kan doen. Maar meldt dit altijd aan je vroedvrouw of gynaecoloog zodat zij je verder kunnen behandelen indien nodig.

Lees het artikel

“jij bent aan het liegen!” Weer een drukke ochtend met kibbelde kindjes...

Het werk van een huishoudhulp is nooit gedaan! Een gezin dat rekent op je om alles in goede banen te leiden, is een zware verantwoordelijkheid. Maar mensen als Carine Denoo, al 10 jaar in dienst bij Solidariteit voor het Gezin, doen dat met een lach om de mond. Want wie werkt met plezier, werkt geen dag in het leven!

Deze week schrijft ze over de kuren van haar jongste klantjes!

Lees het artikel

Noodsituatie in de eerste week werk!

Iedereen weet dat het moeilijk is tijdens je eerste werkdagen. Altijd het gevoel hebben iets te vergeten, niemand kennen, niet weten welke reactie gepast is als er onverwachte dingen gebeuren... 

Hoe je omgaat met noodsituaties bepaalt alles in de zorgsector.

Lees het artikel
Contacteer ons