Thuisverpleging 's nachts? Het kan!

Thuiszorg een stap verder


Anja werkt sinds januari 2016 als nachtzorgkundige bij ZORG24 Oostende-Bredene. Tine* werkt sinds december 2012 in de nachtcontroletoer regio Gent. Ze doen hun werk met hart en ziel en geven ons graag wat meer informati e over hun werk.Wat is jullie taak als nachtzorgkundige?

Anja: Tijdens de nachtcontroletoer kom ik bij de cliënten thuis langs om hen klaar te maken voor de nacht, hen te ondersteunen bij een toiletbezoek, incontinentiemateriaal te verwisselen, wisselhouding toe te passen om doorligwonden te voorkomen, ….

Tine: Bij sommige cliënten voeren we enkel een controlebezoek uit. Soms slaapt de cliënt vredig, op andere momenten helpen we hem bij het omkleden en begeleiden we hem naar bed. We bekijken ook steeds of de omgeving veilig is.

Wat is de meerwaarde van de nachtcontroletoer?

Tine: Wij kunnen ’s nachts de nodige ondersteuning bieden zodat de mantelzorger kan genieten van zijn nachtrust. Ik vind het dus belangrijk dat iedereen weet heeft van het bestaan van de nachtcontroletoeren.

Is het anders om te werken tijdens de nacht?

Anja: Ook al werk ik ’s nachts, ik heb een goed contact met de cliënten. Ze waarderen het dat ik hen ’s nachts hulp kan bieden. Mensen die meerdere bezoeken per nacht krijgen zeggen dan ook vrolijk “tot later deze nacht”.

Tine treedt haar bij: Wij werken ijverig door maar kunnen ook de nodige tijd nemen voor onze cliënten. Bovendien heeft ’s nachts werken, naast de dankbaarheid van de cliënten, nog ook een aantal praktische voordelen: er is minder verkeer en we vinden sneller een parkeerplaatsje.

Anja: Ik voel me echt thuis in deze job. Ik heb regelmatig contact met mijn collega’s en kan steeds rekenen op ondersteuning van de zorgcoach.

Emily Vervenne (zorgcoach van ZORG24 Oostende-Bredene) voegt hier aan toe: De nachtcontroletoer is een belangrijk aspect binnen het zorgaanbod. Door ook ’s nachts hulpverlening aan te bieden kunnen cliënten een opname in een woonzorgcentrum uitstellen.

Tamara Chatelet (Zorgcoach ZORG24 regio Gent): Zorgbehoevende cliënten gaan vaak noodgedwongen vroeg naar bed. Door de nachtcontroletoer kunnen zij er voor kiezen om later te gaan slapen. We krijgen vaak positieve reacties van cliënten en mantelzorgers.

 

 

Contacteer ons