Zwangerschapskwaaltjes

Ze treffen iedere zwangere vrouw: kwaaltjes! De ene hangt van 's ochtends tot 's avonds misselijk boven de pot, de andere kan niet eens naar de winkel gaan zonder daarna een uurtje te slapen. Hieronder bekijken we meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je eraan kan doen.

Misselijkheid

Misselijkheid is één van de eerste symptomen van je zwangerschap. Vaak wordt er gesproken van ochtendmisselijkheid, maar ze komt niet alleen ‘s morgens voor. De misselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG in het bloed. Na ongeveer 12 à 14 weken zwangerschap wordt de hormoonhuishouding wat stabieler en neemt de misselijkheid doorgaans af. Als de misselijkheid zo erg is dat je geen eten kan binnenhouden, ga je best naar een arts. Niet aarzelen. Denk eraan dat je niet alleen voor jezelf moet zorgen, maar ook voor een tweede mini-persoontje dat nog volop moet groeien.

Wat kan je zelf doen?

  1. Eet voor het opstaan een beschuit of koekje om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
  2. Eet vaker, maar neem kleinere porties.
  3. Vermijd fel gekruid, zwaar en vet voedsel.
  4. Rust voldoende en neem je tijd om te eten.
  5. Drink voldoende, want door het braken verlies je ook veel vocht.
  6. Drink kamille- en gemberthee: ze brengen de maag tot rust.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt vooral voor aan het begin (hormonen) en het einde van de zwangerschap (gewichtstoename en slapeloosheid).

Wat kan je zelf doen?

  1. Drink ’s avonds weinig, zodat je ’s nachts niet te vaak uit bed moet om te plassen.
  2. Probeer je voor het slapengaan te ontspannen, zodat je makkelijker in slaap kan vallen.
  3. Rust zoveel je kan. Bij grote vermoeidheid vermindert je weerstand en word je sneller ziek.
  4. Zoek ontspanning. Dat kan in yoga, zwemmen, zwangerschapsmassage …

Constipatie

Constipatie (Engels voor obstipatie) is een kwaaltje dat al vroeg in de zwangerschap kan opduiken. Zwangerschapshormonen hebben immers een ontspannende werking op het spijsverteringskanaal en vertragen de werking van de darmen. Zeker als je last hebt van aambeien is het belangrijk om constipatie te voorkomen. Een moeilijke stoelgang maakt de aambeien vanzelfsprekend nog ongemakkelijker en pijnlijker. Breng je vroedvrouw of gynaecoloog zeker van je aambeien op de hoogte. Want door erge constipatie kan je je echt ziek gaan voelen.

Wat kan je zelf doen?

  1. Drink voldoende (± 2 liter).
  2. Eet vezelrijk voedsel, veel fruit en groenten.
  3. Wees voorzichtig met thee.

Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen komen vooral voor op de onderbuik en aan de binnenkant van dijen en billen. Maar ze kunnen ook op de borsten zichtbaar zijn. De elasticiteit van je huid bepaalt of je striemen hebt, of niet. Er bestaat geen enkel middel om ze te voorkomen. Wel zijn er middeltjes die je huid voeden en het aantal striemen verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de striemen vuurrood zien. Nadien vervaagt die kleur weer. Helemaal verdwijnen je zwangerschapsstriemen nooit.  

Maagzuur

Tips tegen brandend maagzuur

  • Zorg dat je maag nooit leeg is. Eet de hele dag door, maar in kleine hoeveelheden.
  • Probeer 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten.
  • Let op je houding: zit mooi rechtop en leg het hoofdeinde van je matras iets hoger.
  • Drink melk. Helpt melk niet, probeer dan vanillepudding.
  • Let op voor wat maagzuur kan verergeren: stress, koffie, pikante kruiden, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap, vette voeding …
  • Nuttig wat goed is voor je vertering: gember, pepermunt, geraspte aardappel ...

Harde buiken

In de volksmond wordt vaak gesproken over harde buiken. Maar men kan ook Braxton-Hicks weeën of simpelweg oefenweeën zeggen. Maar wat zijn dat nu precies?

Harde buiken komen vaak voor tussen de weken 33 en 37 en zijn een voorbereiding op de bevalling. Je baarmoeder spant zich op waardoor je buik hard aanvoelt. Harde buiken zijn vervelend maar onschadelijk. Wel zijn ze vaak een teken aan de wand om het wat rustiger aan te doen. Na je 37ste week zwangerschap volgen vaak pijnlijke steken in de onderbuik of -rug. Die zijn in veel gevallen ritmisch. Een warme douche kan helpen tegen de pijn. Als de pijn niet weggaat, heb je (voor)weeën. Heb je pijnlijke harde buiken vóór je 37ste zwangerschapsweek, dan neem je best contact op met je gynaecoloog of kraamkliniek.