Waar en hoe bevallen?


Bevallen in het ziekenhuis

Waarom kiezen voor een ziekenhuisbevalling?

  1. Het geeft een veilig gevoel
  2. Je bent weg van de huiselijke beslommering
  3. Bezoek kan alleen op geplande tijdstippen langskomen
  4. Hulp steeds in de buurt

Bij een ziekenhuis bevalling kan je ervoor kiezen om snel na de bevalling naar huis te gaan. Dit noemt men een poliklinische bevalling. De meeste vrouwen die hiervoor kiezen verlaten het ziekenhuis na 24u. De verdere opvolging en verzorging gebeuren dan thuis door een vroedvrouw die aan huis komt, eventueel in combinatie met kraamzorg.Arbeid thuis - bevalling in het ziekenhuis

Naast een bevalling in het ziekenhuis en een thuisbevalling is er ook nog een andere optie, nl. thuis de arbeid verrichten, maar in het ziekenhuis bevallen. Hiermee wordt bedoeld dat je je thuis tijdens je arbeid kan laten begeleiden tot het moment gekomen is om naar het ziekenhuis te gaan. Je bevalt dan in het ziekenhuis.

Als je de arbeid grotendeels thuis wil laten doorgaan, gebeurt dit onder de begeleiding van een vroedvrouw of huisarts. De vorderingen worden opgevolgd, als ook de toestand van moeder en kind. Op het moment dat de bevalling dichterbij komt of zich aankondigt, zal de vroedvrouw jullie aanraden naar het ziekenhuis te vertrekken.

In België is het zo dat daar de taak van de vroedvrouw aan huis eindigt. De verdere begeleiding gebeurt dan door een vroedvrouw uit het ziekenhuis en de gynaecoloog. Dit omdat niet elk ziekenhuis vroedvrouwen van buiten het ziekenhuis toelaten in de verloskamer.

Indien je dit toch wenst, bespreek je dit best op voorhand met je gynaecoloog.

De vroedvrouw die je thuis begeleidt beschikt over al het nodige medische materiaal. Zowel wat nodig is tijdens de arbeid (doptone, bloeddrukmeter, kraamverband…) als het materiaal om de bevalling uit te voeren, moest deze zich voortijdig doorzetten.Thuisbevalling

Je eigen huis is bij uitstek de plaats om je lichaam in de juiste hormonenstroom te brengen waardoor je de grootste kans op goede weeën hebt en daarmee op een vlotte ontsluiting. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de vroedvrouw je tijdens de ontsluiting thuis voldoende kan begeleiden.

Thuis in je eigen zetel, bed of douche ben je geconditioneerd om helemaal jezelf te zijn. Daarom is het thuis gemakkelijker om alle remmen los te laten. Thuis heb je vaak ook meer bewegingsvrijheid, of mogelijkheden om je af te zonderen.

Omdat je op je eigen terrein bent, voel je je machtiger en zelfstandiger. Ook de vroedvrouw onderwerpt zich aan jouw regels en sfeer, omdat zij op andermans territorium is.

Thuis kies je zelf op welke manier, in welke houding, in welke ruimte en met wie je wil bevallen. Je mag op je eigen tempo bevallen dag of nacht. Je mag zelf kiezen of je je kinderen in de buurt laat. Op deze manier heb je zelf het comfort en de intimiteit van jullie eigen huis. De vroedvrouw(en) zorgen voor de veiligheid en de kennis en ervaring. Daardoor kunnen je hormonen hun natuurlijke werking aannemen en heb je de meeste kans op een normale, vaginale bevalling waar geen medische interventies aan te pas moeten komen. Moest dit toch nodig zijn heeft de vroedvrouw alle materiaal in draagbare vorm, binnen handbereik.Onderwaterbevalling

Zowel thuis als in het ziekenhuis kan je ervoor kiezen om onder water te bevallen. Thuis gebeurt dit in je eigen bad, of in een soort zwembadje dat je kan huren en bij je thuis opstelt in de ruimte waar je gaat bevallen. Een onderwaterbevalling is niet in elk ziekenhuis mogelijk. Het ziekenhuis moet dan beschikken over een bevalbad. Dit is niet hetzelfde als een ontspanningsbad (= bad om weeën op te vangen), want hierover beschikt tegenwoordig bijna elk ziekenhuis. Vraag dus zeker na bij je gynaecoloog als je dit graag wenst.
Waarom kiezen voor een onderwaterbevalling?


• Natuurlijke pijnbestrijding, ontspannend effect
• Bewegingsvrijheid
• Minder stress bij de baby
• Het helpt om beter te ontspannen, waardoor de hormonen beter stromen en de weeën veel gecoördineerder zijn en de arbeid veel efficiënter.

Contacteer ons