Hulpverlener in de kijker

Vroedvrouw en kraamverzorgende


Een vroedvrouw is er voor opgeleid om een normale, ongecompliceerde zwangerschap op te volgen en zal alle nodige controles bij moeder en kind uitvoeren. Blijken er toch complicaties te zijn tijdens de zwangerschap, dan verwijst de vroedvrouw je door naar de gynaecoloog. Sommige vrouwen kiezen er voor om zowel door de vroedvrouw als de gynaecoloog opgevolgd te worden. Deze aanvulling kan zeker ook zinvol zijn. De gynaecoloog heeft immers niet altijd tijd om op al je vragen of zorgen een antwoord te bieden. Bij de vroedvrouw is daar meer ruimte voor.

Na de geboorte

Ook de opvolging na de geboorte kan gebeuren door de vroedvrouw, waarbij zij de medische opvolging van je kindje en jezelf voor haar rekening neemt. Zowel na een verkort als na een normaal ziekenhuisverblijf is thuisbegeleiding door een vroedvrouw een aanrader. Ze controleert of alles normaal verloopt, en kan je bovendien tal van tips geven om de kraamtijd vlot te laten verlopen. Dit kan gaan van de begeleiding bij borstvoeding, de verzorging van de baby of advies over het slapen van je baby en nog zoveel meer.

Kraamzorg is nu misschien nog niet aan de orde, maar is zeker wel een aanrader. De kraamverzorgende kan instaan voor huishoudelijke taken, een luisterend oor, advies en ondersteuning, de verzorging van je baby, en geeft jou zo de tijd om even op adem te komen en te wennen aan je nieuwe rol als mama en papa. Kraamzorg wordt door de meeste mutualiteiten gedeeltelijk terugbetaald, maar ook in je hospitalisatiepolis kan kraamzorg opgenomen zijn. De moeite waard om het even na te vragen. Best vraag je kraamzorg aan rond de 6e maand van je zwangerschap.

Meer weten over kraamzorg? Kik hier!

Contacteer ons