Stomazorg

Hulp nodig met stomahygiëne?

background

Kunnen wou jou helpen bij stomazorg?

Hoewel stoma-onderhoud door technische vorderingen almaar makkelijker wordt, kan de dagdagelijkse zorg ervan – zeker in het begin – een zware en moeilijke taak zijn. Maak u geen zorgen: een thuisverpleegkundige kan u hierbij begeleiden en helpen tot u alles zelf onder de knie heeft!

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten stoma's en de handelingen waarbij thuisverpleging jou kan helpen. Er wordt telkens vermeld hoe de thuisverpleegkundige van Solidariteit voor het Gezin je van dienst kan zijn.

Wens je thuisverpleging aan te vragen? Klik dan hier!

Soorten stoma's

Definitie: een stoma is een kunstmatige opening die werd aangebracht, daar het oorspronkelijk orgaan en/of kanaal zijn functie niet meer kan nemen.

Colostomie

dit is een uitgang van de dikke darm op de buikwand. Deze stoma bevindt zich altijd aan de linkerkant van de buik.

Jejenostomie

dit is een uitgang van het middelste gedeelte van de dunne darm op de buikwand.

Ileostomie

dit is een uitgang van de dunne darm op de buikwand. Deze stoma bevindt zich meestal aan de rechterkant van het lichaam en wat hoger op de buik

Urostomie

dit is een stoma waarbij de chirurg de blaas verwijdert en met behulp van een darmsegment uit de dunne darm een stoma aanlegt. De urine wordt dan opgevangen in een opvangzakje.

Nefrostomie

dit is een stoma van de nier. Via een katheter in het nierbekken wordt de urine afgevoerd naar een uitwendig urinezakje.

Tracheastomie

Is een manier om buiten de normale weg van de neus, keel en het strottenhoofd te ademen. Bij een tracheastoma ademt men via een opening in de halswaarin de luchtpijp is gehecht.

Stomazorg

Een verpleegkundige zal de wondzorg op zich nemen bij een stoma die nog niet volledig genezen is. Wanneer de stoma volledig geheeld is kan zij volgende taken opnemen:

  • Reinigen van de stoma
  • Wisselen van het opvangzakje met de daarbijhorende plaat

Wanneer gewenst kan zij jou en je mantelzorger advies geven en ondersteuning bieden bij de zelfzorg van je stoma.

Heb je verpleging nodig voor iets wat je hier niet terugvindt?

Maak je geen zorgen! Neem zeker contact op met Solidariteit voor het Gezin en dan zoekt onze hoofdverpleegkundige samen met je hoe wij je het best van dienst kunnen zijn. 

Dringend zorg nodig? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 078 05 51 00

background

Thuisverpleging waarop je kunt vertrouwen!

Verpleging nodig? Het liefste in je vertrouwde omgeving? Onze bekwame thuisverpleegkundigen staan voor je klaar. Ze zijn goed opgeleid en gedreven en zorgen ervoor dat jij thuis kan blijven. De thuisverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin zijn ingesteld op het waarborgen van jouw zelfstandigheid en respecteren je persoonlijke levenssfeer. Door continue opleiding bieden de verpleegkundigen jou de beste zorg en hebben zij oog voor bijkomende thuiszorgnoden.

Je gezondheid in deskundige handen, ongeacht bij welke mutualiteit je bent aangesloten!

 

Thuisverpleging aanvragen

1 Dit is een verplicht veld

Contacteer ons