background

Heb je hulp nodig bij de verzorging van een sonde of sondevoeding?

Het plaatsen en onderhouden van een sonde kan bestemd zijn voor korte- of lange termijn, maar is in beide gevallen een complexe taak. Daarom is het belangrijk dat je de beste thuisverpleging geniet die je kan krijgen!

 

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende vragen rond sondes en sondevoeding, alsook de verschillende soorten sondes die verpleging vereisen. Er wordt telkens vermeld hoe de thuisverpleegkundige van Solidariteit voor het Gezin je van dienst kan zijn.

Wens je thuisverpleging aan te vragen? Klik dan hier!

Veel voorkomende vragen bij sondevoeding:

Kan ik naar huis met sondevoeding?

Sondevoeding is een volwaardige alternatief van voeding dat in vloeibare vorm via een sonde (buisje/slangetje) rechtstreeks in de maag of darmen toegediend wordt. Deze vervang- of aanvullende voeding bevat alle voedingsstoffen dat het lichaam nodig heeft, zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, maar ook vocht, vitamines en mineralen. Andere soorten kunnen ook vezels, extra vetten of extra eiwitten bevatten.

Wanneer je door ziekte, ondervoeding of als behandeling na een operatie sondevoeding krijgt toegediend en de arts bepaalt om deze zorg thuis voort te zetten, staan wij klaar om je hierin te ondersteunen.

We beschikken over een team aan verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorgen bij u thuis op te starten. Zij vertrouwen de zorg nadien toe aan hun collega’s die vanaf dan de zorg dagelijks opnemen. Ze kunnen je enerzijds helpen bij het aan- en afkoppelen van de sondevoeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp. Anderzijds staan ze ook in voor het wisselen van de leidingen en het verzorgen van het insteekpunt van de sonde. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het ziekenhuis en de huisarts.

Ik krijg TPN-voeding toegediend, kan ik zo naar huis komen?

Parenterale voeding, ook wel TPN (totale parenterale nutritie) genoemd, is een kunstmatige, totale voeding dat via de bloedbaan wordt toegediend wanneer enterale voeding (via het maag-darm-stelsel) niet (meer) mogelijk of onvoldoende is.

De intraveneuze voeding bevat alle noodzakelijke bestanddelen en kan als behandeling toegediend worden bij ziekte, problemen met de spijsvertering of het absorptievermogen of na een operatie.

De arts kan beslissen om de behandeling thuis verder te zetten. Dit is zeker mogelijk, doch betreft het een complexe aangelegenheid die niet risicoloos is. We raden dan ook aan om zeker de hulp en ondersteuning van een thuisverpleegkundige in te roepen. Solidariteit voor het Gezin beschikt over een team van verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorgen bij u thuis op te starten. Zij vertrouwen de zorg nadien toe aan hun collega’s die vanaf dan de zorg dagelijks opnemen. Ze bieden niet alleen hulp bij het aan- en afkoppelen van de voeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp, ze staan ook in voor het wisselen van de leidingen en het verzorgen van het insteekpunt van de katheter. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het ziekenhuis en de huisarts.

Zorg en ondersteuning bij sondes

Gastrostomie sonde

De neus-maagsonde is een dun buisje dat via de neus, keel en slokdarm in de maag uitkomt dat wordt gebruikt voor de toediening van sondevoeding, vocht of medicatie. De thuisverpleegkundige plaatst de maagsonde en voert de nodige verzorging uit.

Vervangen gastrostomie sonde met ballon

Een PEG-sonde of een Percutane Endoscopische Gastrostomiesonde geeft, via de huid, rechtstreeks toegang tot de maag. Een ballon aan de binnenkant van de maag zorgt ervoor dat de sonde er niet uitvalt.

De verpleegkundige wisselt bij voorkeur om de drie maanden de sonde op voorschrift van de arts. Ook de wondzorg ter hoogte van de sonde wordt gedaan door onze thuisverpleegkundige.

Suprapubische sonde

Een suprapubische katheter is een blaaskatheter die door de buikwand in de blaas wordt gebracht. Aan het uiteinde van de blaaskatheter zit een ballon. De ballon wordt opgeblazen en zorgt ervoor dat de blaaskatheter er niet kan uitvallen.

Een suprapubische sonde dient doorgaans om de 6 weken vervangen te worden. De wissel is vrijwel pijnloos en wordt thuis uitgevoerd door een verpleegkundige. Ook zal de verpleegkundige, indien nodig, de nodige wondzorg uitvoeren bij uw suprapubische sonde.

Installatie en spoeling

Met behulp van een blaaskatheter wordt er vloeistof (eventueel met medicatie) in de blaas gebracht. Bij een blaasspoeling loopt de vloeistof onmiddellijk weg. Indien de vloeistof enige tijd in de blaas blijft zitten, wordt er gesproken van een blaasinstillatie. De verpleegkundige voert de handeling uit op voorschrift van de arts.

Blaassondage

Bij een blaassondage wordt een sonde in de blaas gebracht. Er zijn verschillende soorten sondes:

  • Eenmalige sonde
  • Verblijfssonde via de urinebuis
  • Verblijfssonde via de buikwand (suprapubische verblijfssonde)

Onze verpleegkundige zal jou en je mantelzorger ondersteunen in de zorgen rond sondage. Zo kan ze de sonde zelf inbrengen, vervangen en verzorgen of ondersteunt de verpleegkundige jullie in het aanleren van zelfsondage. Daarnaast informeert de verpleegkundige hoe de terugbetaling van het materiaal werkt en hoe eventuele infecties kunnen voorkomen worden.

Heb je verpleging nodig voor iets wat je hieronder niet terugvindt?

Geen zorgen maken! Neem zeker contact op met Solidariteit voor het Gezin en dan zoekt onze hoofdverpleegkundige samen met jou hoe wij je het beste van dienst kunnen zijn.

Dringend zorg nodig? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 078 05 51 00

background

Thuisverpleging waarop je kunt vertrouwen!

Verpleging nodig? Het liefste in je vertrouwde omgeving? Onze bekwame thuisverpleegkundigen staan voor je klaar. Ze zijn goed opgeleid en gedreven en zorgen ervoor dat jij thuis kan blijven. De thuisverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin zijn ingesteld op het waarborgen van jouw zelfstandigheid en respecteren je persoonlijke levenssfeer. Door continue opleiding bieden de verpleegkundigen jou de beste zorg en hebben zij oog voor bijkomende thuiszorgnoden.

Je gezondheid in deskundige handen, ongeacht bij welke mutualiteit je bent aangesloten!

 

Thuisverpleging aanvragen

1 Dit is een verplicht veld

Contacteer ons