background

Heb je hulp nodig met een aandoening aan de longen of de luchtwegen?

Aandoeningen aan de longen of de luchtwegen kunnen ingrijpend zijn en gespecialiseerde zorg vereisen. Het is belangrijk dat dat gebeurt door gekwalificeerd en professioneel verpleegkundig personeel - maar waar mogelijk ook in het comfort van de eigen woonst!

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende zorgsituaties met betrekking tot de longen en de luchtwegen die verpleegkundige hulp vereisen. Er wordt telkens vermeld hoe de thuisverpleegkundige van Solidariteit voor het Gezin je van dienst kan zijn.

Wens je thuisverpleging aan te vragen? Klik dan hier!

Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie is mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving, bijvoorbeeld via een neusbril of een masker. Zuurstof wordt enkel op voorschrift van een arts toegediend gezien dit een geneesmiddel is. Jouw thuisverpleegkundige geeft je hierin de nodige ondersteuning en zorg om het jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Inhalatietherapie

Inhalatietherapie is het inademen van medicatie en wordt vaak gebruikt als behandeling voor longaandoeningen zoals astma of COPD.

Er zijn drie inhalatiesystemen:

  • een vernevelaar of aerosol: dit is een elektrisch toestel dat geneesmiddelen vernevelt en die dan via een mondmasker worden ingeademd. De thuisverpleegkundige maakt de aerosol klaar en ondersteunt je in het leerproces om dit zelfstandig uit te voeren.
  • de (dosis)inhalator: bij dit type apparaat zit het geneesmiddel in oplossing in het apparaat, in een busje dat onder druk staat. Bij een druk op het busje ademt de patiënt het geneesmiddel in. Deze techniek vraagt vaak begeleiding. Onze thuisverpleegkundige helpt jou hier graag bij.
  • de droge (poeder)inhalator of puffer: in de puffer bevindt zich het geneesmiddel in poedervorm. Door diep in te ademen wordt het poeder uit het apparaat gezogen. Onze thuisverpleegkundige staat jou hierin bij en leert de juiste techniek aan.

Tracheazorg

Tracheazorg is nodig bij mensen die over een tracheostomie beschikken. Dit is een chirurgische aangelegde opening van de luchtpijp (trachea) naar de buitenkant om de ademhaling te garanderen bij bepaalde aandoeningen.  Een tracheostomie is vaak definitief, maar kan ook tijdelijk zijn. Onze thuisverpleegkundige komt langs voor de verzorging van de tracheostomie om luchtweginfecties, huidirritatie en wondjes te voorkomen.

Aspiratie

Aspiratie is nodig wanneer er teveel slijmen aanwezig zijn in de luchtwegen of dat het lichaam moeite ondervindt om de aanwezige slijmen op te hoesten en zo te verwijderen. Hierdoor wordt de ademweg geblokkeerd en dit kan erg oncomfortabel aanvoelen. Jouw thuisverpleegkundige zal met behulp van een aspiratietoestel de overtollige slijmen wegzuigen uit de luchtwegen. Dit gebeurt steeds op voorschrift van de arts.

Heb je verpleging nodig voor iets wat je hieronder niet terugvindt?

Geen zorgen maken! Neem zeker contact op met Solidariteit voor het Gezin en dan zoekt onze hoofdverpleegkundige samen met jou hoe wij je het beste van dienst kunnen zijn.

Dringend zorg nodig? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 078 05 51 00

background

Thuisverpleging waarop je kunt vertrouwen!

Verpleging nodig? Het liefste in je vertrouwde omgeving? Onze bekwame thuisverpleegkundigen staan voor je klaar. Ze zijn goed opgeleid en gedreven en zorgen ervoor dat jij thuis kan blijven. De thuisverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin zijn ingesteld op het waarborgen van jouw zelfstandigheid en respecteren je persoonlijke levenssfeer. Door continue opleiding bieden de verpleegkundigen jou de beste zorg en hebben zij oog voor bijkomende thuiszorgnoden.

Je gezondheid in deskundige handen, ongeacht bij welke mutualiteit je bent aangesloten!

 

Thuisverpleging aanvragen

1 Dit is een verplicht veld

Contacteer ons