background

Heb je hulp nodig bij infuustherapie?

Het verzorgen van een infuus tijdens infuustherapie is een complexe en moeilijke handeling die competente handen vereist. Daarom is het belangrijk dat je de best mogelijke thuisverpleging geniet!

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten infuustherapieën. Er wordt telkens vermeld hoe de thuisverpleegkundige van Solidariteit voor het Gezin je van dienst kan zijn.

Wens je thuisverpleging aan te vragen? Klik dan hier!

Wat is infuustherapie?

Een infuus is een vloeistof die via een canule perifeer (in een ader/ bloedvat) het lichaam instroomt. Dit kan bijvoorbeeld voor het toedienen van vocht, medicatie, bloed, cytostatica (chemotherapie). Het voordeel hiervan is dat het snel wordt opgenomen en hogere doseringen, vocht of medicatie kunnen worden toegediend in vergelijking met het innemen van een tablet.

Verschillende soorten infuustherapie

Perifeer infuus

Hierbij wordt een canule geplaatst in een klein bloedvat van je arm of hand. De verpleegkundige kan helpen bij het plaatsen en verwijderen van het infuus, de toediening van medicatie, vocht en andere zaken - volgens voorschrift - en bloedafname.

Totaal Implanteerbaar Centraal Veneus Systeem of Poortkatheter (port-a-cath)

Deze lange naam refereert naar een kleine aanprikpoort die de vaatchirurg onder lokale verdoving onder de huid (schuin onder het sleutelbeen) plaatst. Deze wordt via een buisje met een grote ader verbonden. Een port-a-cath biedt de mogelijkheid om op een gemakkelijke en comfortabele wijze de infuusvloeistoffen toe te dienen of bloed af te nemen.

De verpleegkundige kan jou helpen met het aanprikken van de poortkatheter, de toediening van medicatie, bloedafname, het spoelen van de poort indien reeds een hele tijd niet wordt gebruikt (dit gebeurt om de 6 à 8 weken om klontervorming en verstopping te voorkomen) en het afkoppelen van de toegediende vloeistof en verwijderen van de naald.

Centraal Veneuze Lijn (CVC) / Perifeer Ingebrachte Centrale Katheter (PICC)

Deze katheter is lang en soepel en wordt door de arts via een ader ingebracht en doorgeschoven tot de grote holle aders boven het hart. Deze methode biedt meer comfort (minder aanprikken, therapie wordt sneller opgenomen in het bloed, …) en geeft minder kans op complicaties (zoals bijvoorbeeld infecties).

De verpleegkundige kan jou helpen met de verzorging van het verband, wat normaal 1 maal per week gebeurt. Indien het verband loskomt, vochtig is, bevuild of de insteekplaats rood ziet kan deze zorg meerdere keren uitgevoerd worden. Ze kan eveneens assisteren bij het toedienen of afkoppelen van medicatie, cytostatica (volgens voorschrift) en de bloedafname via de katheter.

Binnen deze infuustherapie zijn er enkele specifieke  therapieën die ook thuis door onze verpleegkundigen kunnen worden uitgevoerd:

  • OPAT Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy (OPAT) of ambulante parenterale antimicrobiële therapie: dit wil zeggen dat de antibiotica via het infuus thuis wordt toegediend waardoor een ziekenhuisopname niet langer nodig is. Dankzij OPAT kan de patiënt in comfort van de eigen thuisomgeving behandeld worden. Solidariteit voor het Gezin beschikt over een uitgebreide expertise inzake OPAT.
  • Chemotherapie: Het is mogelijk dat er in het (dag)ziekenhuis een infuuspompje met chemotherapie aangeschakeld wordt aan uw (poort)katheter. Dit werkt met een draagbare pompje, dat meegenomen wordt naar huis, gedurende één of meerdere dagen. Jouw thuisverpleegkundige observeert het verloop van de kuur, de insteekplaats van de naald en koppelt de pomp af als de chemotherapie is toegediend. Verder heeft de verpleegkundige ook aandacht voor eventuele bijwerkingen en je psychologisch en sociaal welzijn. 

Plaatsen van een infuus bij euthanasie

De verpleegkundige respecteert het verzoek van de patiënt naar euthanasie als voldaan is aan de wettelijke zorgvuldigheidsvereisten. De verpleegkundige heeft een ondersteunende en voorbereidende rol bij de uitvoering van de euthanasie. Als u meer te weten wil komen over onze palliatieve diensten, klik dan hier.

Heb je verpleging nodig voor iets wat je hier niet terugvindt?

Maak je geen zorgen! Neem zeker contact op met Solidariteit voor het Gezin en dan zoekt onze hoofdverpleegkundige samen met jou hoe wij je het beste van dienst kunnen zijn. 

Dringend zorg nodig? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 078 05 51 00

background

Thuisverpleging waarop je kunt vertrouwen!

Verpleging nodig? Het liefste in je vertrouwde omgeving? Onze bekwame thuisverpleegkundigen staan voor je klaar. Ze zijn goed opgeleid en gedreven en zorgen ervoor dat jij thuis kan blijven. De thuisverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin zijn ingesteld op het waarborgen van jouw zelfstandigheid en respecteren je persoonlijke levenssfeer. Door continue opleiding bieden de verpleegkundigen jou de beste zorg en hebben zij oog voor bijkomende thuiszorgnoden.

Je gezondheid in deskundige handen, ongeacht bij welke mutualiteit je bent aangesloten!

 

Thuisverpleging aanvragen

1 Dit is een verplicht veld

Contacteer ons